KASSU HALONEN, SÄESTYKSISTÄ

Kalervo ”Kassu” Halosen vuonna 1974 käynnistyneen levytysuran varrelle mahtuu monia eri, samoihin sessioihin osallistuneita muusikkoja. Miehen ura lähti käyntiin Kirkaa säestäneen Islanders- yhtyeen riveissä, kosketinsoittajana. Tuosta bändistä mukaan Kassun pari vuotta myöhemmin aloittamille, muille artisteille tehdyille sessioille osallistui muutamiakin nimiä ja peruskokoonpanoksi muodostui pitkäksi aikaa Halonen-Pekka Helin (basisti)-Vesa Aaltonen (rumpali)-Janne Louhivuori (kitara). Kari Suhonen, rumpali ja lyömäsoittaja Islandersin viimeisestä yhteisestä kokoonpanosta oli vielä ennen Aaltosen vakituisemmaksi tuloa, mukana monilla Kassun toteuttamilla sessioilla. Matti Tyni oli aivan yksittäisillä levytyksillä basistina, Ilkka Willman on saattanut olla useillakin vastaavaa tonttia hoitamassa 1970-luvun lopulla. Tietyillä albumikokonaisuuksilla oli sitten muita nimiä mukana, mutta hovisoittajia olivat tuohon aikaan 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa edellä mainitut nimet mukaan lukien kitaristi Juha Björninen. Tomi Parkkonen on jonkun verran ainakin 1970-luvun lopulla hoitanut niin ikään rumpalin/ lyömäsoittajan tonttia.

Kosketinsoittajana/ syntetisaattoreista huolehtijana toimi Kassun itsensä lisäksi myös Kari Kuusamo, monilla sessoilla, joskus myös Kassun vain johdettua orkesteria. Esa Kotilainen on niin ikään toiminut tässä roolissa, 1978-1986 välisenä aikana useilla sessioilla. Louhivuori ja Aaltonen olivat mukana kumpikin 1990-luvun puolelle asti, Björninen ja sittemmin 1980-luvulla mukaan tullut Jarmo Nikku jatkoivat siitä yhä eteenpäin. Pekka Pohjola ja Harri Merilahti soittivat bassoa sitten 1980-luvun alkupuolella ja puolivälissä, ei sen jälkeen varmastikaan. Heikki ”Häkä” Virtanen soitti myös jo 1970-luvun lopulla Halosen sessioilla tehden viimeisimmät yhteistyösessiot ennen 1990-luvun puoltaväliä. Rumpaleista/ lyömäsoittajista myös Hannu ”Roope” Koistinen oli mukana 1970-1980-luvuilla niin ikään, Aaltosen, Keijo ”Keimo” Hirvosen ja Tapani ”Nappi” Ikosen lisäksi.

Helinin lopetettua pääasiallisen studiotyöskentelyn vuonna 1985, Pohjolan ja Merilahden sittemmin myös jäätyä sivuun Kassun sessioista, mukaan tuli vahvasti Jari Heino, joka on viimeksi vuoden 2006 Tapani Kansan albumilla ollut mukana tuossa roolissa. Anssi Nykänen ja Harri Rantanen tulivat 1990-luvun alkuvuosina rumpaliksi ja basistiksi pikku hiljaa niin ikään. Sami Kuoppamäki, Jari-Pekka ”Jartsa” Karvonen, Tapio ”Mongo” Aaltonen, Tapani Laastola ja Kari ”Miri” Miettinen ovat kukin myös soittaneet rumpuja ja lyömäsoittimia useilla Kassun johtamilla levytyksillä, Laastola ainakin muutamalla näistä. Jari Kettunen on joillakin sessioilla ollut mukana niin ikään, Björnisen jatkaessa edelleen pitkäaikaista yhteistyötä Halosen kanssa, tämän oikeana kätenä niin sanotusti, hoitaen myös joskus basistin roolia niin ikään. Jari Laasanen hoiti 1980- ja 1990- luvuilla äänittäjän/ miksaajan töitä myös Halosen sessioilla erityisesti, soittaen myös joskus kosketinsoittimia ja ohjelmointia hoitaen, korvaten joskus monen instrumentin sillä tavoin kuten Kassukin joskus.

Taustalaulajia (Kassu itse mukaan lukien) on mahtunut mukaan lukuisia matkan varrelle. Erityisen paljon seuraavat ovat tehneet esimerkiksi näitä osuuksia. Irina Milan, Irma Tapio, Martti Metsäketo, Pekka ”Pave” Maijanen, Maarit Hurmerinta ja Marjo-Riitta Kervinen. Niin ikään Pertti ”Pepe” Willberg, Vesa Enne ja Virve ”Vicky” Rosti ovat varmasti olleet monilla näillä levytyksillä mukana niin ikään kuten voi kuulemansakin perusteella päätellä. 1980-ja 1990- luvuilla mukana olivat niin ikään Kristian ”Kisu” Jernström, Kim Lönnholm ja Esa Kaartamo. Nykyään sekalaisia taustalaulajia on ollut mukana esim. Nina Tapio, Pekka Kuorikoski ja Hanna-Riikka Siitonen. Jousi- ja puhallinsoittajat ynnä muutamat muut tiettyjen instrumenttien taitajat, joita ei tässä mainittu, ovat olleet sitten enemmän vierailijoita kuin varsinaisia hovisoittajia. Diskografiasta selviää ainoastaan näiden henkilöiden nimet, joiden listat on onnistuttu saamaan lukuunottamatta boxijulkaisuista poimittuja kokonaisia kokoonpanotietoja. Mahdollisia lisäyksiä tulee aikaisempien levytysten osalta, kun boxijulkaisua ilmestyy, uusia vastaavia levytyksiä tietysti silloin tällöin niin ikään.

Marko Niemi

16.10.2012, päivitetty (oheinen linkki lisätty) 23.10.2015, Juha Björnisen listan saatua selkiytetty 9.9.2017

Kappalekohtaiset oletukset perusteluineen:https://finnishsongwriters.wordpress.com/2015/10/23/kassu-halonen-diskografia-oletettavasti-tietyilla-kappaleilla-soittavat-muusikot/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.