Veikko Samuli: Säestyksistä

Veikko Samulin jo neljäkymmentä vuotta kestäneen sovittajan uran varrelle mahtuu lukuisia muusikkotyötovereita. Olen näitä siis pyrkinyt selvittämään levytystensä osalta, saaden myös arvokasta lisävalaisua maestrolta itseltään asiaan liittyen, ollen luonnollisesti erityisen kiinnostunut tuotannoistaan kaikkiaan, 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Seuraavassa käyn pääpiirteittäin eniten mukana olleita säestäjiä läpi, tuoden myös oletuksia, jotka perustuvat Samulin omiin muistikuviin, mukaan hahmottaen paremmin eri aikoina sessioihin osallustuneiden taiteilijoiden osuuksia. 

 
Samulin levytysura kosketinsoittajana käynnistyi Dannya säestäneessä Made In Finland- yhtyeessä (joka myös Ami Aspelundia ja Lea Lavenia levytyksillä säesti), jossa kitaraa hoiti Seppo ”Kala” Alajoki, rumpuja Lyly Rajala, bassoa Matti Tyni ja puhaltimia Pertti ”Kalle” Fält ja Risto Oinaala. Näistä Rajala, Tyni ja Fält jatkoivat yhteistyötä yhtyeen jälkeen Samulin sessiomuusikkoina edelleen (muiden mukanaoloista ei tietoa), Rajala noin vuoteen 1976 saakka, Tyni vielä vuonna 1990 Arja Korisevan debyyttialbumilla ja Fält 1980-luvulle saakka, taustalaulajan roolissa kuten Made In Finlandin jälkeen oli roolinsa ollut. Samulin alettua toimimaan yhä enemmän sovittajana eri artistien levyillä, tuli myös lisää muusikkoja mukaan. Kitaristeista Arno ”Nono” Söderberg, Eero Lupari ja Taisto Wesslin astuivat ”remmiin” pian, Matti Tynin toimiessa pääasiallisena basistina kunnes Heikki ”Häkä” Virtaselle alkoi tulla yhä enemmän myös työtilaisuuksia Samulin johtamilla levytyksillä. Rumpuja ja lyömäsoittimia Rajalan vielä mukana ollessa ja sen jälkeen alkoi hoitamaan erityisesti Tapani ”Nappi” Ikonen, josta tuli Samulin oikea luottomuusikko, aina 1980-luvulle saakka kuten maestro itse on muistellut mukanaoloistaan. Niin ikään Hannu ”Roope” Koistinen, Ilpo Kallio, Esko Rosnell, Vesa Aaltonen tulivat mukaan, Ikosen hoidettua tontin kuitenkin pääasiallisesti. Diskografiassa onkin laitettu Ikonen rumpaliksi kaikkien sellaisten levytysten kohdalle, joilla ei kukaan muu edellä mainitusta kolmesta aikalaisestaan ole mukana omien levytyslistojensa mukaan. Saattaa kyllä olla niin, että levytyksillä, jotka löytyvät esim. Koistisen listalta, on niin ikään ollut Ikonen mukana. Asia selviäisi ainoastaan Ikosen omalta listalta ynnä kokonaisilta muusikkolistoilta, joiden saamiseen minulla mm. tämän diskografian toimittajana ei ole mahdollisuutta valitettavasti kuitenkaan. Basistin tehtäviä hoiti niin ikään muutamallakin sessiolla Ilkka Willman, Virtasen ja Tynin vastatessa kuitenkin pääosin tästä tontista. Tapio ”Jäpikkä” Salo on ainakin muutamalla levytyksellä ollut niin ikään muttei sen isommin Samulin muistikuvien mukaan kuitenkaan. Pekka Helin on muutamilla sessioilla ollut basistina niin ikään 1980-luvun alkupuolella. 
 
Kosketinsoittajana Samulin itsensä ohella toimi 1970-luvun puolivälistä 1980-luvun alkupuolelle varsinkin Kari Kuusamo, useissa tapauksissa korvaten maestron itsensäkin. Kassu Halonen on myös muutamilla levytyksillä ollut mukana tässä roolissa, Esa Kotilainenkin on ollut jonkun verran mukana sessiosoittajana, ensin 1970-luvun puolessavälissä ja viimeksi vuonna 1987. Vuosina 1977-78 kitaristeiksi vakiintuivat nimet Kaarlo ”Kalle” Lae, Juha Björninen ja Janne Louhivuori. Vakituiseksi kokoonpanoksi alkoi muodostua pikku hiljaa Samuli-Kuusamo-Virtanen-Louhivuori-Björninen-Ikonen. Tosin on vaikeaa saada kuuntelemalla selville, onko tietyillä levytyksillä käytetty yhtä vaiko kahta kitaristia, lukuisista tuplauksista johtuen erityisesti. Asiaa selkiyttäisi esim. Laen lista, joten projekti etenee näillä rahkeilla näiden osalta, Louhivuoren ja Björnisen listat sentään erityisen auttavina dokumentteina. Peter Lerche tuli mukaan Samulin sessioihin 1970-luvun lopulla aktivoituen vähän enemmän 1980-luvun puolella, vuosikymmenen lopulle asti mukana ollen. Heikki Laurila oli mukana noihin aikoihin 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alkupuolella mukana niin ikään joko akustisen kitaran taitajana tai mandolistina. Kitaroiden ja kosketinsoittimien osuuksista ei ole tehty kuitenkaan tarkempaa selvitystä, kuka on hoidellut mitäkin instrumenttia tarkalleen. Ainoastaan mitä artistien boxijulkaisuissa on ilmoitettu, selkiyttävät faktat. Tosin Laurilankin mukanaollessa on saattanut olla parikin kitaristia samalla raidalla, kuuntelemalla tämän ainakin saa selville, miten asia on. 
 
Louhivuori ja Lae jäivät pois kuvioista 1980-luvun alkuun tultaessa, kun Samuli perusti Raimo ”Rexi” Keron ja Ulf Ahrenbergin kanssa Vip- Music- levy-yhtiön, jonka kautta tuli tutuksi kosketinsoittaja-taustalaulaja-äänittäjä-miksaaja Jari Laasanen. Hänen kanssaan Samuli kehitti uuden saundin, jolla Matti Esko ja Berit menestyivät levytystensä kanssa. Kokoonpano pienentyi kaksikoksi tai kolmikoksi riippuen siitä, olivatko taustat tehty syntetisaattoreilla/ sekvenssereillä pelkästään vai oliko mukana myös kitara. Akustista kitaraa ja bassoa ynnä myös syntetisaattoreita noina aikoina vielä 1980-luvun puoliväliin tultaessa hoiti myös taustalaulajana aina 2000-luvun alkupuolelle asti Samulin johtamilla levytyksillä toiminut Vesa Torppa. Louhivuori palasi vuonna 1987 muutaman levytyksen osalta takaisin kuvioihin. Häkä Virtanenkaan ei ollut vielä jättänyt Samulin sessioita, jatkaen aina 1990-luvun puoliväliin saakka kunnes nuoremmat tulivat tilalle. Rumpalit/ lyömäsoittajat Jari-Pekka ”Jartsa” Karvonen, Kari ”Miri” Miettinen, Sami Kuoppamäki ja Keijo ”Keimo” Hirvonen ovat yksittäisillä sessioilla olleet mukana 1980-1990-luvuilla. Eivät siis mitään hovisoittajia toisin kuin 1980-luvun lopulla mukaan pikku hiljaa tullut rumpali/ lyömäsoittaja Anssi Nykänen, josta tuli vakituisesti luottonimi yhdessä basisti Harri Rantasen kanssa 1990-luvun aikana. Basisti Jari Heino oli myös parilla sessiolla mukana 1990-luvulla niin ikään. Kitaristi Jarmo Nikku tuli mukaan 1980-luvun loppupuolella niin ikään, Björnisen kuitenkin hoitaen tontin vielä toistaiseksi pääosin. Björninen jäi pois vuoden 2001 levytysten jälkeen, tosin Matti Eskon v. 2003 albumilla mies soittaa vielä kuitenkin, koska Samulin mukaan sävellyksensä Takametsien mies oli taltioitu jo vuonna 2000. 
 
Matin & Tepon kanssa Samuli oli jo 1980-luvun loppupuolella tehnyt yhteistyötä kunnes vuonna 2001 veljesten vahvan comebackin yhteydessä hänestä tuli duon levytysten hovisovittaja ja luonnollisesti myös kosketinsoitinosuuksista (ja koneista) vastannut henkilö.  Samalla mukaan tuli, jo aiemmin joillakin Kari Tapion levytyssessioilla soittanut kitaristi Vesa Anttila, korvaten siis näin ollen Björnisen. Tästä eteenpäin kokoonpanona on pääosin pysynyt Samuli-Anttila-Rantanen-Nykänen taustalaulajat mukaanlukien. Heitä on mahtunut mukaan lukuisia matkan varrelle. Erityisen paljon seuraavat ovat tehneet esimerkiksi näitä osuuksia. Irina Milan, Irma Tapio, Martti Metsäketo, Pekka ”Pave” Maijanen, Maarit Hurmerinta ja Marjo-Riitta Kervinen. Niin ikään Pertti ”Pepe” Willberg, Vesa Enne ja Anne-Marie ”Ami” Aspelund ovat varmasti olleet monilla näillä levytyksillä mukana niin ikään kuten voi kuulemansakin perusteella päätellä. 1990-luvulla mukana olivat niin ikään Anita Pajunen-Välimaa, Mervi Hiltunen ja Pirjo Aittomäki-Rantanen ainakin joillain levytyksillä. Nykyään vakituisina kuorolaisina ovat olleet Pekka Kuorikoski, Nina Tapio/ Hanna-Riikka Siitonen ja Marika Tuhkala. Jousi- ja puhallinsoittajat ynnä muutamat muut tiettyjen instrumenttien taitajat, joita ei tässä mainittu, ovat olleet sitten enemmän vierailijoita kuin varsinaisia hovisoittajia. Diskografiasta selviää ainoastaan näiden henkilöiden nimet, joiden listat on onnistuttu saamaan (+ varsinkin Samulin muistelujen perusteella mukaan otetut) lukuunottamatta boxijulkaisuista poimittuja kokonaisia kokoonpanotietoja. Suunnitelmanani on myöhemmin koota erillinen lista, jonka avulla selvitän, miten paljon tietyt muusikot ovat olleet mukana nimenomaan Samulin johtamilla sessioilla. Mahdollisia lisäyksiä tulee aikaisempien levytysten osalta, kun boxijulkaisua ilmestyy, uusia vastaavia levytyksiä tietysti silloin tällöin niin ikään, Samulilta saaden soittajatiedot ainakin niiden osalta pääosin. 
 
Marko Niemi
16.10.2012, päivitetty (oheinen linkki lisätty) 23.10.2015, Juha Björnisen listan saatua selkiytetty 9.9.2017
Kappalekohtaiset oletukset perusteluineen:

2 kommenttia artikkeliin ”Veikko Samuli: Säestyksistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.